De techniek staat voor niets

“Heb jij nog geen iPhone met Siri, Rudolf,” vroeg Beatrice me verbaasd. Ze fronste haar wenkbrauwen. Was dat minachting in haar ogen?
“Wat is Sierie?” vroeg ik kleintjes, terwijl ik met mijn hand voelde of mijn geliefde ‘eerste generatie iPhone’ uit 2007 nog wel in mijn broekzak zat. Dat vasthouden van mijn iPhone is voor mij een soort ritueel geworden en als ik onzeker word, en dat is bij Beatrice vaak het geval, vind ik steun bij mijn warme kameraad.

“S-i-r-i,” zei Beatrice, goed articulerend. “Dat is een door Apple ontworpen spraakassistent. Echt geweldig, want dat scheelt in tijd.”

“Oh,” zei ik. “Dat heb ik niet.”

“Nee, natuurlijk niet,” antwoordde Beatrice geïrriteerd. Jij hebt nog zo’n ouwe. Daar kun je niks mee.” Ze griste haar glimmende nieuwe iPhone uit haar handtas en hield het voor haar rode lippen. Toen sprak ze langzaam: “Zeehelden.”

Ze wachtte even en draaide het schermpje toen belerend naar mij toe. Er was een schermpje van Wikipedia verschenen met alle relevante informatie over Piet Heyn en Michiel de Ruyter.

       Verbluffend.

“Mooi hoor,” zei ik, terwijl de greep om mijn eigen iPhone in mijn broekzak zich verslapte.

“Rudolf,” schreeuwde Beatrice opeens luid en zonder waarschuwing.

“Huh?”

Op hetzelfde moment begon de iPhone in mijn hand heftig te vibreren. Klaarblijkelijk kon Beatrice mij bellen door mijn naam uit te spreken.

“Mooi hè,” zei ze opgewonden. “Ik hoef nauwelijks meer iets in te tikken. Ik hoef alleen maar commando’s in te voeren en die dan uit te spreken tegen mijn iPhone.”

“Is dat moeilijk?” wilde ik weten.

“Nee, helemaal niet,” antwoordde Beatrice terwijl ze met haar rechter wijsvinger in de lucht zwaaide. “Dat is waarom je Siri nodig hebt. En het leuke is, ik heb alles geperfonicieerd.”

“Pardon?”

“Eh…gesperfonicieerd.” Er gleed een duistere schaduw over het gezicht van Beatrice.

Ik schraapte mijn keel. “Gepersonaliseerd misschien?”

Beatrice knikte. “Whatever. Maar ik bedoel dat mijn iPhone reageert op bepaalde woorden.” Ze begon nu te fluisteren. “Ik kan het niet te luid zeggen, want anders reageert mijn iPhone. Maar als ik mijn broer moet bellen zeg ik gewoon “Ezel” en dan wordt hij gebeld. Mijn baas wordt gebeld als ik ‘Darth Vader zeg en als ik mijn Oom Klaas moet bellen is het helemaal makkelijk. Die reageert gewoon op ‘Oen’.

“Oen?” zei ik verbaasd.

“Ja, Oen,” antwoordde Beatrice, maar in haar opwinding had ze het te luid gezegd en nog geen moment later had ze Oom Klaas al aan de telefoon.

“Sorry, Oom Klaas,” sprak Beatrice beleefd in haar iPhone. “Ik heb de verkeerde gebeld. Wat?….Nee, ik kom vanmiddag niet langs…Nee echt niet…Daaag.”

Beatrice klikte Oom Klaas weer weg en keek mij voldaan aan. “Nou zie je het zelf. De techniek staat voor niets.”

“Reageert die Siri aleen op jouw stem, of ook op die van mij?” vroeg ik onschuldig.

“Nee hoor. Alleen op die van mij. Probeer maar,” antwoordde Beatrice.

“Darth Vader,” schreeuwde ik luid.

Beatrice keek me vernietigend aan. “Probeer je mij er tussen te nemen door Darth Vader te zeggen,” sprak ze terwijl ze haar blauwe ogen samenkneep.

Maar de iPhone was geactiveerd en reageerde perfect op haar stem. Het was tenslotte het nieuwste model en er klonk vrijwel direct een ruwe mannenstem door de speaker van het apparaat.

“Ja, hallo…u spreekt met Joost Bloemensmaeker.”

Beatrice plaatste de iPhone tegen haar oor. “S-Sorry, baas. Per ongeluk het verkeerde knopje ingetoetst…Nee…eh…Wat zegt u? Die folder? Nee…nee dat werk is nog niet klaar. Het spijt me…Wat zegt u?…Ja, eh…ik zal mijn best doen. Doei.”

Het gesprek was voorbij en Beatrice zuchtte diep en wierp me een boze blik toe.

Ik beet op mijn lip. “Sorry…het spijt me. Maar om het goed te maken nodig ik je uit voor een gezellige film. Laten we samen gezellig naar de nieuwe Star Wars gaan. Die draait vanmiddag in Pathé.”

Maar Beatrice schudde onzeker van nee. “Nee…liever niet naar Star Wars. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke andere film is prima.”

Dus gingen we naar de film over het leven van Steve Jobs. Persoonlijk was ik liever naar Star Wars gegaan, maar ja, ik begrijp het wel; de techniek heeft ook zo zijn nadelen.